2015-08-30

Vacker överraskning


Under en vandring till en smålomstjärn i somras så dök plötsligt denna vackra fjäril upp på skogsvägen. Detta var i slutet av juli, alltså ganska sent enligt texten nedan men väl en ganska bra bekräftelse på att det mesta varit lite senare än vanligt i år.
Text nedan från Naturhistoriska riksmuseet:
"Aspfjäril.
Limenitis populi
Aspfjäril är en av våra största fjärilar, och honan kan ha en vingbredd på upp till en decimeter. Fjärilen har en mycket kort flygperiod, oftast i början av juli, men tidiga år kan den vara på vingarna redan i slutet av juni.
Vingarna är på översidan svarta eller brunsvarta, och när de är nykläckta har de en blåglänsande skiftning. Ett antal spridda vita fläckar pryder framvingarnas yttre delar.
På bakvingarna finns ett vitt tvärband liksom ett vågformat rostrött band innanför kanterna.
Bägge könen är mycket lika men honan är oftast lite större och har på bakvingarna större och tydligare vita teckningar. Undersidan är övervägande färgad i rostrött.
Aspfjäril förekommer framför allt i södra och mellersta delarna av landet. Mot norr blir den sparsammare, och den finns inte längre kvar norr om Umeåtrakterna. Från att ha varit ganska ovanlig, verkar den ha blivit något allmännare under senare tid.
Den flyger vanligen på småvägar i skogsområden med asp"

Inga kommentarer: