2011-02-06

Fågelmatning om vintern

Vintern och fågelmatning
Blåmes vid fågelmatningP1000562_resize
De fåglar som stannar kvar på våra breddgrader är riktiga överlevnadskonstnärer. Om man tänker på hur korta dagarna är under t ex december så förstår man att de har bråttom att hitta och få i sig föda. Naturligtvis vill man som fågelvän då hjälpa till i möjligaste mån och det är också ganska effektivt med exempelvis ett fågelbord. Många frågar vad man ska mata fåglarna med och då tänker man främst på de vi kallar småfåglar. Solrosfrön är ett beprövat och bra grundrecept. Testa gärna också lite andra fröer, det ger sig ganska snabbt vad som är populärt eller inte. Bröd av lite olika sorter är också bra. Man kan t ex klämma fast brödskivor i en kasserad ”grillklämma”. Här gäller att vara uppfinningsrik!
Fett av olika slag är självklart också bra. Färdiga talgbollar funkar fint särskilt om man drar ett snöre genom nätet runt dem så blir de lättare att hänga upp. Det dyker ganska ofta upp människor som säger att fåglarna inte äter talgbollar. Något som inte jag lagt märke till men jag googlade lite på det och slutsatsen blev att det kanske kan bero på att talgbollarna blir mycket hårda i sträng kyla och därför ratas av fåglarna. Nyligen uthängda och då varma, mjuka talgbollar blev omedelbart ”angripna” medan de kalla fick vara.
Att smeta margarin på trädstammar är ett effektivt sätt att locka fram hackspettar. Hos oss kommer gärna gråspetten fram till sådana träd och låter sig väl smaka. Undvik dock margarin som innehåller palmolja! Hederliga svålar är också populära men man bör undvika det som är salt. Vätska är nämligen inte så lätt för fåglarna att komma åt. Visserligen kan de få i sig vätska från snön men det är onödigt att öka på törsten med salt.
Påsar med nötter funkar också bra. Något som jag inte provat men som många gillar är havregryn. Ett tips kan då vara att dränka in grynen med vegetabilisk olja som t ex rapsolja. Mums!
Lägg gärna märke till om de fåglar du har vid din matning gillar att sitta högt, lågt eller t o m på marken och försök anpassa det till vilken föda de äter. Då kan din matplats bli extra populär. Likaså bör de mindre fåglarna ha tillgång till buskage att ta sig undan i när sparvhöken dyker upp.
Tänk på att den mat som ramlar ner på marken drar till sig andra intressenter t ex smågnagare som kanske inte alltid är så populära gäster. Att ha bra hygien runt sin matplats är också ett bra sätt att i möjligaste mån undvika smittsamma sjukdomar som salmonella.
Ha inte dåligt samvete om du inte alltid kan hålla fågelbordet fullt med mat, fåglarna klarar sig ändå, det finns säkert fler som matar i närheten. Däremot kan det ta ett tag innan de kommer tillbaka efter ett uppehåll.

Inga kommentarer: